Swoim aromatem przypomniał mi to, co, oprócz dobrego jedzenia, wesołych rozmów z bliskimi i ubierania choinki jest najlepsze w świętach: długie, leniwe poranki i wieczory z kubkiem gorącej kawy ogrzewającym zmarznięte dłonie. Brzmi idealnie, prawda? :) A teraz wyobraź sobie, że każdego dnia odkrywasz zupełnie nowy smak kawy! I to jeden z ośmiu cudownych, których aromaty znajdziesz we mnie i pozostałych przystojniakach BB! Pomyślałem, że odrobina fantazji i nowości przyda się każdemu, dlatego przygotowałem dla Was proste przepisy na przepyszną kawę w ośmiu wersjach smakowych. To dlatego, że lubię dbać nie tylko o Waszą skórę, ale przede wszystkim o każdy ze zmysłów :) Zapowiada się BOOMbowy tydzień! Podaruj sobie w te święta odrobinę przyjemności <3.
Kawowe smoothie o boskim smaku MANGO
Mleko: 1 szklanka,
Cukier: 3 łyżeczki,
Miąższ z mango: 2-3 łyżeczki
Kawa w proszku: 2 łyżeczki,
Śmietanka: 3 łyżeczki
Zmiksuj mleko, cukier, miąższ mango, kawę i śmietankę w blenderze. Dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie (opcjonalne). Wlej do BOOMbowego kubeczka, dodaj spienione mleko i posyp kawą na wierzchu. Dodaj plasterek mango do ozdoby.
Zmysłowe TRUSKAWKOWE latte
Syrop truskawkowy (przepis poniżej): 2-3 łyżeczki,
Espresso: ok. 60ml,
Spienione mleko: ok. 240ml
Zmieszaj syrop truskawkowy i espresso aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj cukru, jeśli lubisz kiedy jest słodko :). Pokrój truskawki i ułóż je na dnie BOOMbowego kubeczka. Zalej przygotowaną mieszanką i wykończ spienionym mlekiem. Udekoruj plasterkami truskawek i syropem :)
Syrop:
Truskawkowe puree: 1 szklanka,
Cukier: pół szklanki.
Gotuj składniki na średnim ogniu w małym rondelku, często mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Przelej do małej miseczki i ostudź przed dodaniem do kawy.
Beztroska Mocha Latte o smaku BANANA
Espresso (gorące): 60ml,
Kakao w proszku (niesłodzone): 2 łyżeczki,
Cukier: 1-2 łyżeczki,
Bananowe puree: 1-2 łyżeczki,
Mleko (spienione): ok. 240ml.
W małym garnuszku zmieszaj espresso, kakao, cukier i puree bananowe aż do rozpuszczenia cukru. Przelej do BOOMbowego kubeczka i dodaj spienione mleko. Udekoruj plasterkami banana.
Imprezowa kawa z olejem KOKOSOWYM
Kawa: wg uznania, 1-3 łyżeczki,
Olej kokosowy: 1-2 łyżeczki,
Miód naturalny: 1-2 łyżeczki,
Ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka lub mniej,
Mięta: wg uznania,
Żelatyna (opcjonalnie): 1 łyżeczka.
Zaparz kawę i wlej do blendera, dodaj olej kokosowy i pozostałe składniki. Zmiksuj aż do uzyskania równomiernego spienienia. Przelej do BOOMbowego kubeczka, udekoruj listkami mięty, laseczką wanilii lub czymkolwiek innym, na co masz ochotę :).
*Dodatek oleju kokosowego do kawy przyspiesza metabolizm i pomaga spalać kalorie :)
Świąteczna kawa korzenna z cudownym aromatem CYNAMONU
*Dodatek pachnących przypraw rozgrzeje w zimową noc.
Składniki na 4 osoby:
Cynamon: szczypta (lub dwie <3),
Mielony imbir: szczypta,
Mielona gałka muszkatołowa: szczypta,
Mielone goździki: szczypta,
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka,
Cukier: 4 łyżki,
Świeżo zaparzona kawa: 600 ml.
Zmieszaj razem przyprawy i zalej gorącą kawą. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozlej do BOOMbowych kubeczków :)
Mocha o rześkim smaku MIĘTY
Kawa: ok. 240ml,
Gorąca czekolada: ok. 5-6 łyżeczek,
Syrop miętowy: 1,5 łyżeczki,
Ekstrakt z wanilii: 1/4 łyżeczki,
Mleko: 30-60ml,
Spieniona śmietanka (opcjonalnie).
Zaparz kawę, dodaj syrop miętowy i ekstrakt z wanilii, następnie zmieszaj. Dodaj gorącą czekoladę i zmieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do BOOMbowego kubeczka, dodaj mleko i spienioną smietankę. Udekoruj listkami mięty.
Energetyczne Cappuccino o smaku GREJPFRUTA
Kawa: 1-3 łyżeczki,
Sok grejpfrutowy: 10ml,
Miód: 1 łyżeczka,
Płatki dzikiej róży.
Zaparz kawę. Wlej miód i sok grejpfrutowy na dno BOOMbowego kubeczka. Zalej kawą. Dodaj spienione mleko. Udekoruj płatkami dzikiej róży.
Kawa o uwodzicielskim smaku CZEKOLADY
Ciemna czekolada: 100g,
Kawa w proszku: 4 łyżeczki,
Mleko: szklanka,
Cukier: 4 łyżeczki,
Zmielony cynamon: 0,5 łyżeczki,
Chilli: szczypta.
Podgrzej ½ szklanki mleka w mikrofali na najwyższej temperaturze przez 30 sekund. Roztop czekoladę w mikrofali (jak wyżej). Zmieszaj kawę, roztopioną czekoladę, ciepłe mleko i chilli (do smaku) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej do BOOMbowego kubeczka i dodaj pół szklanki gorącego mleka. Zamieszaj. Dodaj spienione mleko i posyp cynamonem.
