Najlepsze święta pachną kawą!

Najlepsze święta pachną kawą!

Najlepsze święta pachną kawą!

Hej dziewczyny :) Czujecie już świąteczną atmosferę? Odkąd odwiedził mnie Cynamon, ja nie jestem w stanie myśleć już o niczym innym!

Swoim aromatem przypomniał mi to, co, oprócz dobrego jedzenia, wesołych rozmów z bliskimi i ubierania choinki jest najlepsze w świętach: długie, leniwe poranki i wieczory z kubkiem gorącej kawy ogrzewającym zmarznięte dłonie. Brzmi idealnie, prawda? :) A teraz wyobraź sobie, że każdego dnia odkrywasz zupełnie nowy smak kawy! I to jeden z ośmiu cudownych, których aromaty znajdziesz we mnie i pozostałych przystojniakach BB! Pomyślałem, że odrobina fantazji i nowości przyda się każdemu, dlatego przygotowałem dla Was proste przepisy na przepyszną kawę w ośmiu wersjach smakowych. To dlatego, że lubię dbać nie tylko o Waszą skórę, ale przede wszystkim o każdy ze zmysłów :) Zapowiada się BOOMbowy tydzień! Podaruj sobie w te święta odrobinę przyjemności <3.

 

Kawowe smoothie o boskim smaku MANGO

  • Mleko: 1 szklanka,

  • Cukier: 3 łyżeczki,

  • Miąższ z mango: 2-3 łyżeczki

  • Kawa w proszku: 2 łyżeczki,

  • Śmietanka: 3 łyżeczki

Zmiksuj mleko, cukier, miąższ mango, kawę i śmietankę w blenderze. Dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie (opcjonalne). Wlej do BOOMbowego kubeczka, dodaj spienione mleko i posyp kawą na wierzchu. Dodaj plasterek mango do ozdoby.

 

Zmysłowe TRUSKAWKOWE latte

  • Syrop truskawkowy (przepis poniżej): 2-3 łyżeczki,  

  • Espresso: ok. 60ml,

  • Spienione mleko: ok. 240ml

Zmieszaj syrop truskawkowy i espresso aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj cukru, jeśli lubisz kiedy jest słodko :). Pokrój truskawki i ułóż je na dnie BOOMbowego kubeczka. Zalej przygotowaną mieszanką i wykończ spienionym mlekiem. Udekoruj plasterkami truskawek i syropem :)

Syrop:

  • Truskawkowe puree: 1 szklanka,

  • Cukier: pół szklanki.  

Gotuj składniki na średnim ogniu w małym rondelku, często mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Przelej do małej miseczki i ostudź przed dodaniem do kawy.

 

Beztroska Mocha Latte o smaku BANANA

  • Espresso (gorące): 60ml,

  • Kakao w proszku (niesłodzone): 2 łyżeczki,

  • Cukier: 1-2 łyżeczki,

  • Bananowe puree: 1-2 łyżeczki,

  • Mleko (spienione): ok. 240ml.

W małym garnuszku zmieszaj espresso, kakao, cukier i puree bananowe aż do rozpuszczenia cukru. Przelej do BOOMbowego kubeczka i dodaj spienione mleko. Udekoruj plasterkami banana.

 

Imprezowa kawa z olejem KOKOSOWYM

  • Kawa: wg uznania, 1-3 łyżeczki,

  • Olej kokosowy: 1-2 łyżeczki,

  • Miód naturalny: 1-2 łyżeczki,

  • Ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka lub mniej,

  • Mięta: wg uznania,

  • Żelatyna (opcjonalnie): 1 łyżeczka.

Zaparz kawę i wlej do blendera, dodaj olej kokosowy i pozostałe składniki. Zmiksuj aż do uzyskania równomiernego spienienia. Przelej do BOOMbowego kubeczka, udekoruj listkami mięty, laseczką wanilii lub czymkolwiek innym, na co masz ochotę :).

*Dodatek oleju kokosowego do kawy przyspiesza metabolizm i pomaga spalać kalorie :)

 

Świąteczna kawa korzenna z cudownym aromatem CYNAMONU

*Dodatek pachnących przypraw rozgrzeje w zimową noc.

Składniki na 4 osoby:

  • Cynamon: szczypta (lub dwie <3),

  • Mielony imbir: szczypta,

  • Mielona gałka muszkatołowa: szczypta,

  • Mielone goździki: szczypta,

  • Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka,

  • Cukier: 4 łyżki,

  • Świeżo zaparzona kawa: 600 ml.

Zmieszaj razem przyprawy i zalej gorącą kawą. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozlej do BOOMbowych kubeczków :)

 

Mocha o rześkim smaku MIĘTY

  • Kawa: ok. 240ml,

  • Gorąca czekolada: ok. 5-6 łyżeczek,

  • Syrop miętowy: 1,5 łyżeczki,

  • Ekstrakt z wanilii: 1/4 łyżeczki,  

  • Mleko: 30-60ml,

  • Spieniona śmietanka (opcjonalnie).

Zaparz kawę, dodaj syrop miętowy i ekstrakt z wanilii, następnie zmieszaj. Dodaj gorącą czekoladę i zmieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do BOOMbowego kubeczka, dodaj mleko i spienioną smietankę. Udekoruj listkami mięty.

 

Energetyczne Cappuccino o smaku GREJPFRUTA

  • Kawa: 1-3 łyżeczki,

  • Sok grejpfrutowy: 10ml,

  • Miód: 1 łyżeczka,

  • Płatki dzikiej róży.

Zaparz kawę. Wlej miód i sok grejpfrutowy na dno BOOMbowego kubeczka. Zalej kawą. Dodaj spienione mleko. Udekoruj płatkami dzikiej róży.

 

Kawa o uwodzicielskim smaku CZEKOLADY

  • Ciemna czekolada: 100g,

  • Kawa w proszku: 4 łyżeczki,

  • Mleko: szklanka,  

  • Cukier: 4 łyżeczki,

  • Zmielony cynamon: 0,5 łyżeczki,

  • Chilli: szczypta.

Podgrzej ½ szklanki mleka w mikrofali na najwyższej temperaturze przez 30 sekund. Roztop czekoladę w mikrofali (jak wyżej). Zmieszaj kawę, roztopioną czekoladę, ciepłe mleko i chilli (do smaku) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej do BOOMbowego kubeczka i dodaj pół szklanki gorącego mleka. Zamieszaj. Dodaj spienione mleko i posyp cynamonem.

 

10-zalet-jogi
pielegnacja_skory_latem